Okresem rekonwalescencji określamy czas dochodzenia do pełni zdrowia po przebytych zabiegach operacyjnych, wypadkach, urazach oraz ciężkich chorobach wyniszczających organizm. Ze względu na różne zapotrzebowanie i wymagania wynikające z powyższych charakterystyk określenie optymalnego żywienia w okresie regeneracji będzie się znacząco różnić. Wpływ na zalecenia żywieniowe będą mieć: wiek, waga, aktywność (oraz jej ograniczenia w okresie zdrowienia) oraz specjalne wymagania dotyczące konkretnej jednostki chorobowej. Mnogość produktów dostępnych na rynku rodzi pytanie, które z nich będą najkorzystniejsze dla danego pacjenta i czym powinien się taki pokarm charakteryzować. Obliczenie zalecanej ilości pokarmu oraz tempa jego zwiększenia jest istotnym elementem opracowania planu żywieniowego na okres regeneracji.
Problemy w okresie rekonwalescencji
Okres rekonwalescencji dotyczy wszystkich sytuacji, gdy dążymy do przywrócenia pełni zdrowia po zadziałaniu czynnika wyniszczającego lub uszkadzającego pierwotną homeostazę organizmu – jest to trochę szersza definicja, pozwalająca dokładniej objąć wszystkie sytuacje, w których doszło do pogorszenia stanu zdrowia. Do tej kategorii zaliczamy:
- wypadki,
- urazy,
- okres po planowanych i nieplanowanych interwencjach chirurgicznych,
- wyniszczenie wynikające z niedożywienia (np. u bezdomnych zwierząt, przy laktacji, ciężkich chorobach wirusowych lub bakteryjnych),
- utratę masy ciała w wyniku pogorszenia chorób przewlekłych (cukrzyca, choroby serca, choroby nerek, enteropatie).
W przypadku chorób przewlekłych często nie jesteśmy w stanie przywrócić stanu homeostazy, ale skupiamy się na odbudowie i poprawie stanu zdrowia na tyle, na ile jest to możliwe w danej jednostce chorobowej.
Dopasowanie żywienia
Jak wspomniano wcześniej, okres regeneracji zostaje zapoczątkowany z różnych przyczyn, a one mają wpływ na problemy związane z dopasowaniem żywienia.
W przypadku urazów i wypadków istotnym elementem będzie ograniczenie aktywności wymagające odpowiedniego dopasowania dawki przy równoczesnym utrzymaniu masy mięśniowej i ograniczeniu nabierania masy ciała.
Po zabiegach operacyjnych wskazane będzie dopasowanie odżywienia pod kątem szybszej regeneracji uszkodzonych tkanek, regeneracji utraconej krwi przez dostarczenie wysokojakościowych białek, żelaza i witamin potrzebnych w procesach krwiotworzenia.
Wyniszczenie wynikające z niedożywienia będzie wymagało odpowiedniego tempa wprowadzania pokarmu, aby uzupełnić potrzeby organizmu, ale równocześnie na tyle wolnego, żeby nie doprowadzić do zaburzeń trawienia i zaburzeń metabolicznych.
Choroby przewlekłe będą miały dodatkowo ograniczenia wynikające z charakterystyki danej jednostki chorobowej, jak ograniczenia podaży niektórych składników w przypadku chorób nerek, trzustki, przewlekłych enteropatii czy chorób serca.
Utrata masy ciała
Głównym problemem okresu regeneracji jest utrata masy ciała. Zdrowy organizm w przypadku braku pobierania pokarmu w zakresie pokrywającym zapotrzebowanie energetyczne będzie uruchamiać mechanizmy wykorzystujące mobilizację rezerw z tłuszczowej masy ciała i nie dojdzie do utraty beztłuszczowej masy ciała. Organizm po przebytym urazie, wypadku lub chorobie może mieć zaburzony ten mechanizm i wykorzystywać beztłuszczową masę ciała (mięśnie) do dostarczenia egzogennych aminokwasów wymaganych do regeneracji. W badaniach wielokrotnie wykazano niekorzystny związek między utratą beztłuszczowej masy ciała a rokowaniem w przebiegu chorób zarówno ostrych, jak i przewlekłych.
Spadek apetytu lub brak łaknienia skutkujące utratą masy ciała powodują wyniszczenie, spadek masy mięśniowej, spadek aktywności, zaburzenia metaboliczne, zaburzenia przewodu pokarmowego w zakresie perystaltyki oraz uszkodzenia nabłonka jelitowego, a także opóźniają proces gojenia ran.
Dobór odpowiedniego sposobu karmienia
Główny nacisk w żywieniu jest położony na dobranie odpowiedniego rodzaju pokarmu, parametrów pożywienia oraz formy i ilości podawanego pokarmu do aktualnego stanu pacjenta i pokrycia jego zapotrzebowania energetycznego.
Optymalnym rozwiązaniem jest podawanie pokarmu doustnie, w momencie gdy pacjent samodzielnie pobiera pokarm. W przypadku gdy pacjent nie chce pobierać pokarmu samodzielnie, pozostaje karmienie wspomagane (ze strzykawki) lub żywienie dojelitowe wspomagane przez sondy przełykowe, żołądkowe lub jelitowe.
W skrajnych sytuacjach wymagane jest żywienie pozajelitowe. Ten typ żywienia powinien być utrzymany nie dłużej niż przez trzy–pięć dni ze względu na konieczność odżywienia enterocytów.
Ograniczenia spowodowane leczeniem
Kolejnym problemem związanym z okresem rekonwalescencji są ograniczenia wynikające z zastosowanego leczenia. Ból, leki przeciwbólowe, występujące mdłości i zaburzenia perystaltyki jelitowej mogą znacząco ograniczać apet...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Aktualne papierowe wydania kwartalnika wydane przez kolejne 12 miesięcy – 4 numery w roku
- Nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do e-wydań czasopisma
- VIDEOTEKA z materiałami video w jakości 4K z operacji i zabiegów weterynaryjnych.
- ... i wiele więcej!