Żywienie w okresie rekonwalescencji

Dietetyka

Okres rekonwalescencji dotyczy pacjentów o różnych potrzebach i z różnymi problemami, dlatego podczas ustalania planu odżywiania należy uwzględnić wiele zmiennych. Obliczenie zalecanej ilości pokarmu oraz tempa jego zwiększenia jest jednym z istotnych elementów opracowania planu żywieniowego na okres regeneracji.

Okresem rekonwalescencji określamy czas dochodzenia do pełni zdrowia po przebytych zabiegach operacyjnych, wypadkach, urazach oraz ciężkich chorobach wyniszczających organizm. Ze względu na różne zapotrzebowanie i wymagania wynikające z powyższych charakterystyk określenie optymalnego żywienia w okresie regeneracji będzie się znacząco różnić. Wpływ na zalecenia żywieniowe będą mieć: wiek, waga, aktywność (oraz jej ograniczenia w okresie zdrowienia) oraz specjalne wymagania dotyczące konkretnej jednostki chorobowej. Mnogość produktów dostępnych na rynku rodzi pytanie, które z nich będą najkorzystniejsze dla danego pacjenta i czym powinien się taki pokarm charakteryzować. Obliczenie zalecanej ilości pokarmu oraz tempa jego zwiększenia jest istotnym elementem opracowania planu żywieniowego na okres regeneracji. 

Problemy w okresie rekonwalescencji 

Okres rekonwalescencji dotyczy wszystkich sytuacji, gdy dążymy do przywrócenia pełni zdrowia po zadziałaniu czynnika wyniszczającego lub uszkadzającego pierwotną homeostazę organizmu – jest to trochę szersza definicja, pozwalająca dokładniej objąć wszystkie sytuacje, w których doszło do pogorszenia stanu zdrowia. Do tej kategorii zaliczamy: 

  • wypadki, 
  • urazy, 
  • okres po planowanych i nieplanowanych interwencjach chirurgicznych, 
  • wyniszczenie wynikające z niedożywienia (np. u bezdomnych zwierząt, przy laktacji, ciężkich chorobach wirusowych lub bakteryjnych), 
  • utratę masy ciała w wyniku pogorszenia chorób przewlekłych (cukrzyca, choroby serca, choroby nerek, enteropatie). 
     

W przypadku chorób przewlekłych często nie jesteśmy w stanie przywrócić stanu homeostazy, ale skupiamy się na odbudowie i poprawie stanu zdrowia na tyle, na ile jest to możliwe w danej jednostce chorobowej. 

Dopasowanie żywienia

Jak wspomniano wcześniej, okres regeneracji zostaje zapoczątkowany z różnych przyczyn, a one mają wpływ na problemy związane z dopasowaniem żywienia. 
W przypadku urazów i wypadków istotnym elementem będzie ograniczenie aktywności wymagające odpowiedniego dopasowania dawki przy równoczesnym utrzymaniu masy mięśniowej i ograniczeniu nabierania masy ciała. 
Po zabiegach operacyjnych wskazane będzie dopasowanie odżywienia pod kątem szybszej regeneracji uszkodzonych tkanek, regeneracji utraconej krwi przez dostarczenie wysokojakościowych białek, żelaza i witamin potrzebnych w procesach krwiotworzenia. 
Wyniszczenie wynikające z niedożywienia będzie wymagało odpowiedniego tempa wprowadzania pokarmu, aby uzupełnić potrzeby organizmu, ale równocześnie na tyle wolnego, żeby nie doprowadzić do zaburzeń trawienia i zaburzeń metabolicznych. 
Choroby przewlekłe będą miały dodatkowo ograniczenia wynikające z charakterystyki danej jednostki chorobowej, jak ograniczenia podaży niektórych składników w przypadku chorób nerek, trzustki, przewlekłych enteropatii czy chorób serca. 

Utrata masy ciała

Głównym problemem okresu regeneracji jest utrata masy ciała. Zdrowy organizm w przypadku braku pobierania pokarmu w zakresie pokrywającym zapotrzebowanie energetyczne będzie uruchamiać mechanizmy wykorzystujące mobilizację rezerw z tłuszczowej masy ciała i nie dojdzie do utraty beztłuszczowej masy ciała. Organizm po przebytym urazie, wypadku lub chorobie może mieć zaburzony ten mechanizm i wykorzystywać beztłuszczową masę ciała (mięśnie) do dostarczenia egzogennych aminokwasów wymaganych do regeneracji. W badaniach wielokrotnie wykazano niekorzystny związek między utratą beztłuszczowej masy ciała a rokowaniem w przebiegu chorób zarówno ostrych, jak i przewlekłych. 
Spadek apetytu lub brak łaknienia skutkujące utratą masy ciała powodują wyniszczenie, spadek masy mięśniowej, spadek aktywności, zaburzenia metaboliczne, zaburzenia przewodu pokarmowego w zakresie perystaltyki oraz uszkodzenia nabłonka jelitowego, a także opóźniają proces gojenia ran. 

Dobór odpowiedniego sposobu karmienia

Główny nacisk w żywieniu jest położony na dobranie odpowiedniego rodzaju pokarmu, parametrów pożywienia oraz formy i ilości podawanego pokarmu do aktualnego stanu pacjenta i pokrycia jego zapotrzebowania energetycznego. 
Optymalnym rozwiązaniem jest podawanie pokarmu doustnie, w momencie gdy pacjent samodzielnie pobiera pokarm. W przypadku gdy pacjent nie chce pobierać pokarmu samodzielnie, pozostaje karmienie wspomagane (ze strzykawki) lub żywienie dojelitowe wspomagane przez sondy przełykowe, żołądkowe lub jelitowe. 
W skrajnych sytuacjach wymagane jest żywienie pozajelitowe. Ten typ żywienia powinien być utrzymany nie dłużej niż przez trzy–pięć dni ze względu na konieczność odżywienia enterocytów.

Ograniczenia spowodowane leczeniem

Kolejnym problemem związanym z okresem rekonwalescencji są ograniczenia wynikające z zastosowanego leczenia. Ból, leki przeciwbólowe, występujące mdłości i zaburzenia perystaltyki jelitowej mogą znacząco ograniczać apet...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Aktualne papierowe wydania kwartalnika wydane przez kolejne 12 miesięcy – 4 numery w roku
  • Nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do e-wydań czasopisma
  • VIDEOTEKA z materiałami video w jakości 4K z operacji i zabiegów weterynaryjnych.
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy